Pametno vrtanje omogoča kakovost in natančnost na poti do Industrije 4.0.

Pametno vrtanje omogoča kakovost in natančnost na poti do Industrije 4.0.


Trup sodobnega reaktivnega letala je izjemno zapleten izdelek. Napredne mešanice materialov, kot so aluminij, titan ogljikova vlakna, so brezhibno združene v neverjetno močna, a hkrati upogljivo strukturo.

Tako zapletene inženirske rešitve predstavljajo velik izziv za proizvodne obrate. Delavci v letalski industriji morajo izvrtati veliko lukenj v trup letala, vsak material njegove zgradbe pa ima pa ima povsem lasten nabor tehničnih lastnosti. Za doseganje prilagodljivosti, ki jo to zahteva, je potrebno prav posebno orodje.

Ena od rešitev je električno vrtalno orodje Seti-Tec éVo družbe Desoutter. To je zasnovano za izboljšanje prilagodljivosti in učinkovitosti ter uporabniku omogoča popoln nadzor nad parametri vrtanja. Poleg tega ima samodejni način vrtanja, ki omogoča samodejno prilagajanje cikla vrtanja. Program omogoča tudi sprotno nadziranje vrtanja s samodejno zaznavo izhodnih točk.

Tovrstno pametno vrtanje omogoča bistveno optimizacijo proizvodnje. Podjetja v letalski industriji lahko dobro izkoristijo skrajšanje dolžin cikla, saj hitrosti podajanja vrtenja temeljita na stalnem zaznavanju materialov. Poleg tega je program éVo popolnoma modularen nabor vrtalnega orodja, kar omogoča hitro menjavo sestavnih delov, kot so motorji in vrtalne glave, in posledično krajše zaustavitve med obratovanjem. Namen te funkcije je zagotavljanje kakovosti, učinkovitosti in preprostosti uporabe.

Uporaba orodja éVo ima tudi prednosti za ohranjanje okolja ter zdravje in varstvo pri delu. Električno orodje porabi bistveno manj energije kot enakovredno pnevmatsko orodje. Pametna funkcija upravljanja mazanja pa pomeni, da so operaterji manj izpostavljeni škodljivim kemikalijam.

Program orodja éVo predstavlja pomemben napredek na področju učinkovitosti in kakovosti vrtanja. Vendar pa to še ni končni cilj. S tem, ko podjetja v proizvodnjo uvajajo tovrstno električno orodje, delajo odločne korake proti pametnejši in bolj digitalni prihodnosti, v kateri bo podatke iz proizvodnje mogoče neposredno zbirati in analizirati ter uporabljati v programih Industrije 4.0. Tak pristop bo prinesel popolnoma povezana proizvodna okolja z večjo učinkovitostjo ter manj zaustavitvami in odpadki. Ni si težko predstavljati, kako bodo v digitaliziranih tovarniških okoljih prihodnosti tudi podatki, pridobljeni z ročnim vrtanjem, lahko združeni s podatki iz robotskih in kombiniranih postopkov.

Stik z nami!

Cart

Your basket

Item removed. Undo