Industrija 4.0 in človeški faktor

Industrija 4.0 in človeški faktor


Vse obsežnejša avtomatizacija in uveljavljanje pametnega orodja Industrije 4.0 nam pomaga ustvarjati rešitve, ki so bolj natančno prilagojene potrebam strank, kar še posebno velja za visokotehnološke panoge, kot sta avtomobilska in letalska industrija. Fordov slavni prodajni slogan: „Izberete lahko katero koli barvo, dokler je to črna,“ je že davno stvar preteklosti. Danes tudi avtomobilske znamke najnižjega razreda nudi pestro ponudbo barv in opreme, zaradi katerih je vsako naročilo drugačno. Ta raven prilagajanja po meri prinaša nove izzive za vlogo človeka v proizvodnem procesu, zlasti z vidika razvoja veščin in odpravljanja človeških napak.

V preteklosti so delavce za tekočim trakom cenili zaradi sposobnosti, da so lahko isto opravilo pravilno izvajali dan za dnem. V današnjih bolj prilagodljivih proizvodnih okoljih pa se od tega delavca morda zahteva, da bo en dan pritrjeval karoserijske dele, naslednji dan pa priklapljal kable sistema osvetlitve. Tradicionalno usposabljanje za vse te sposobnosti traja zelo dolgo, zaradi hitrosti tehnoloških sprememb, pa znanje hitro postane zastarelo. Kako lahko torej zagotovimo, da se bodo sodobni delavci v proizvodnih linijah čutili cenjene in spodobne ter imeli dostop do vseh informacij, ki jih potrebujejo za učinkovito izvajanje raznolikih nalog brez napak. 

Odgovor družbe Desoutter na to je PivotWare, celovita platforma za upravljanje procesov, ki operaterje vodi po specifičnih sklopih nalog sestavljanja v sklopu avtomatiziranega procesa. Grafična in besedilna navodila na zaslonu jim pokažejo, katero orodje naj uporabijo, ter kam naj pritrdijo katere sestavne dele. Sistem preveri vsak korak, ali je bil pravilno izveden, preden operaterju dovoli nadaljevanje na naslednji korak. Stranka lahko platformo programira s priloženimi programskimi orodji, zato se lahko potrebam po spremembah v proizvodnji prilagaja brez zaustavitev za posredovanje strokovnjaka.

Avtomatizacija ves čas ustvarja nove vloge in izzive, zato bodo intuitivni vmesniki človek-stroj, kot je PivotWare, vse bolj pomembni. Poleg tega, da ta platforma zagotavlja boljšo kakovost, redkejše predelave in večje proizvodne količine v avtomatiziranih okoljih, podpira tudi postopke preverjanja in sledljivosti.

Po uvedbi v omejenem obsegu v ZDA in na Kitajskem je PivotWare zdaj na voljo po vsem svetu.